Guláš je hustá a veľmi sýta polievka s hovädzím mäsom a zemiakmi, v ktorej nesmie chýbať mletá paprika (tradičné maďarské korenie).
Perkelt je v podstate akékoľvek mäso dusené s paradajkami, cibuľou, cesnakom a, samozrejme, mletou červenou paprikou.
Lečo určite pozná každý. Ak však ochutnáte pravé maďarské, rozhodne neurobíte chybu. Zeleninový pokrm s mletou štipľavou paprikou, vajcom a klobásou je v Budapešti klasika.
Halászlé – pokiaľ máte radi ostrejšie jedlo, určite ochutnajte známu rybiu polievku.
Langoše sú na zozname odporúčaných maďarských špecialít, ktoré musíte ochutnať. Zabudnite na
langoš s kečupom. Ten s kapustou, ovčím syrom, cesnakom alebo kôprom je úplne niečo iné.
Paprikáš je ďalšie omáčkové jedlo, ktoré sa hodí skôr do zimného obdobia. Dusené jahňacie či králičie mäso v paprikovo-smotanovej omáčke je skutočne výdatné.
Töltött paprika, čiže plnená paprika dusená v paradajkovej omáčke, je obľúbeným jedlom aj u nás. Sami však uvidíte, že v Maďarsku chutí úplne inak.
Palacsinta – maďarské palacinky si môžete dať tak v slanej verzii so syrom a hubami, ako aj na sladko.
Pagáč je tradičné okrúhle pečivo z kvasnicového cesta a na prvý pohľad vám môže pripomínať škvarkovú placku.
Tokaj je maďarské víno.