ČO OCHUTNAŤ
Banica – koláč z tenučkého cesta „kori“, druhu lístkového cesta, plnený ovčím syrom a jogurtom
Baklava – sladký zákusok z cesta „kori“ doplnený o orechy a medovú polevu
Bob čorba – hustá fazuľová polievka s paradajkami, koreňovou zeleninou, niekedy doplnená o kúsky údeného mäsa
Gjuveč – bohatá zeleninová misa, niekedy aj s mäsom, podávaná často s vínom
Kavarma kebap – Pečené bravčové kúsky so zeleninou, balkánskym korením a feferónkami
Kebapčeta – zmes riadne okoreneného mletého mäsa, z ktorého sa pripravujú šišky opekané na grile
Mussaka – v rúre zapekaný pokrm z mletého mäsa, zemiakov, paradajok a baklažánu. Také francúzske zemiaky na balkánsky spôsob
Tarator – studená polievka z jogurtu a uhoriek ochutená cesnakom, olivovým olejom, kôprom a vlašskými orechmi