Stravovanie na dovolenke – variť, alebo jesť vonku?


Ako by ste sa mali pripravovať na stravovanie na dovolenke? Mali by ste sa stravovať vonku alebo si variť sami? Ak si varíte sami, čo by ste mali variť? Zostavili sme pre vás prehľad výhod a nevýhod rôznych spôsobov stravovania.

Stravovanie-na-dovolenke-–-varit,-alebo-jest-vonku-(1).jpg

Objavovanie miestnej gastronómie

Jednou z najlepších častí cestovania je spoznávanie iných kultúr a ľudí. Jedlo a gastronómia sú určite neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu. Každý región má svoje vlastné špeciality a určite sa ich oplatí preskúmať. Preto odporúčame, aby ste počas dovolenky aspoň niekoľkokrát vyrazili do reštaurácií. Je to určite jeden z najpohodlnejších spôsobov stravovania. Keď si chcete oddýchnuť a načerpať nové sily, je príjemné nechať sa obsluhovať, nemusíte variť, umývať riady ani upratovať.

Nevýhodou je, že často musíte komunikovať s čašníkmi v cudzom jazyku, nepoznáte jedlo a ceny sú často vysoké. To môže byť obzvlášť ťažké pre ľudí s ťažkými alergiami, ale našťastie čoraz viac miest to berie do úvahy.

Chcete si radšej variť sami?

Mnohí ľudia si radi varia sami. Má to výhodu, že menu je plne prispôsobiteľné a často lacnejšie, ale nie je to vždy jednoduché. Tí, ktorí veľa varia, vedia, ako veľmi záleží na pohodlí domácej kuchyne. V ubytovacích zariadeniach to v žiadnom prípade nie je zaručené a zbaliť si celú kuchyňu je málokedy možné, najmä pri cestovaní lietadlom. Musíte si tiež zaobstarať suroviny a aj tu môže byť nevýhodou nedostatočná znalosť jazyka. Nehovoriac o tom, že v reštaurácii máme väčšiu šancu hovoriť s personálom aspoň jedným spoločným jazykom ako v supermarkete.

Niekoľko zaručených jedál

Ak je každodenná reštaurácia príliš drahá, ale nechcete stráviť veľa času varením, tu je niekoľko zaručených jedál, ktoré sa rýchlo pripravia a ktoré si môžete vziať so sebou, ak máte miesto na balenie. Patria sem rôzne cestoviny a omáčky na cestoviny. Väčšinu z nich si môžete vziať so sebou zmrazené. Môžete si však odložiť aj džemy, ako sú konzervy, a 1-2 poháre sú ideálne na jeden deň.

V letných horúčavách je často príjemné mať ľahšie jedlo, vždy je dobrá možnosť pozrieť sa na miestny trh. Tam pravdepodobne uvidíte známe suroviny a výber čerstvého ovocia a zeleniny. Je to tiež spôsob, ako spojiť lacné a flexibilné stravovanie s miestnou gastronómiou, pretože na trhoch zaručene nájdete miestne suroviny.

Pred cestou si však nezabudnite uzatvoriť správne cestovné poistenie. To je síce menej súčasťou každodenného života ako stravovanie, ale je rovnako dôležité!