Najlepšie turecké jedlá


Turecká gastronómia nie je len o döneri. Kočovné tradície tureckých národov, perzská, kurdská a arabská kuchyňa ovplyvnili kultúru stravovania, ktorá sa vyvinula a dnes je nekonečne rozmanitá. Tu sú niektoré z možno menej známych jedál, ktoré by ste si pri ceste do Turecka nemali nechať ujsť!

Obsah obrázku jídlo, osoba, Prodej ovoce a zeleniny, Rychlé občerstvení

Popis byl vytvořen automaticky

Dolma

Menej známa, ale veľmi podobná plnenej kapuste, ktorá je obľúbená aj u nás. Rozdiel je v tom, že ryža a mleté mäso sú zabalené do hroznových listov. Tiež sa inak dochucuje, a to píniovými orieškami, koriandrom, škoricou, malými sušenými hrozienkami a podáva sa s jogurtom.

Hünkar Beğendi

Baklažány sú v tureckej kuchyni obľúbené a používajú sa aj v tomto jedle. Údené grilované baklažány sa očistia a zmiešajú s mliekom, roztopeným maslom, strúhaným syrom a múkou. K zmesi sa pridá jahňacie mäso nakrájané na malé kocky. Dochucuje sa cesnakom, soľou, korením a muškátovým orieškom.

İşkembe Çorbası

Jedným z národných jedál Turkov je dusená polievka. "Považuje sa za "liek na kocovinu" a konzumuje sa po výdatnej rakiji. Pacal sa najprv osolí, potom sa po niekoľkých hodinách státia umyje a dlho varí v citrónovej vode. Potom sa nakrája na tenké pásiky a varí sa, kým nie je hotový. Dochucuje sa veľkým množstvom cesnaku, octu, lyžicou roztopeného masla a ružovým vínom.

Simit

Najviac pripomína praclík, ktorý poznáme. Je to kysnuté cesto v tvare prstenca, ktoré je zvonka pokryté sezamovými semienkami. Najčastejšie ho ponúkajú pouliční predavači v pohyblivých ručných vozíkoch, prípadne na podnosoch alebo z umne umiestnených veží na hlavách. Najčastejšie sa k nemu podáva nápoj zo soli a jogurtu, pripomínajúci cmar, nazývaný ayran. Je to aj jedlo dostupné v pekárňach, ale vzorky pouličných predajcov sú často chrumkavejšie a chutnejšie.

Špeciality tureckej kuchyne sú stále aktuálne. Čo sa týka sladkostí, aj tu existujú skutočné špeciality, z ktorých najznámejšia je baklava, ale najčastejšia je aj pistáciová zmrzlina. Zvláštna je aj ich káva, ktorej spôsob prípravy je od roku 2013 zapísaný na zozname nehmotného svetového dedičstva UNESCO. Ale asi najlepšie je zažiť rozmanitosť tureckej kuchyne na vlastnej koži. Pred cestou si však nezabudnite uzavrieť cestovné poistenie, ktoré je pre vašu cestu nevyhnutnosťou.