Maďarská kuchyňa je významným prvkom maďarskej kultúry a vyznačuje sa jedinečnou a osobitou chuťou. Vývoj jedinečnej maďarskej kuchyne je založený na prírodných zdrojoch Maďarska, stáročiach tradičného chovu zvierat, pestovania rastlín a remeselnej výroby potravín. Zozbierali sme 5 „najmaďarskejších“ jedál, ktoré sú pôvodom tradičnej maďarskej kuchyne.
Guláš
Jedným z najcharakteristickejších jedál našej krajiny je guláš, pomenovaný podľa guláša, ktorý kedysi pripravovali chovatelia dobytka. Za najautentickejšiu sa považuje verzia varená v kotlíku, ale jedlo sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Zvyčajne je to niečo medzi polievkou a gulášom a obsahuje hovädzie mäso, mrkvu, zemiaky, korenie a papriku, ktorá je základnou zložkou maďarskej kuchyne.
Langoš
Odvekou maďarskou špecialitou, bez ktorej sa nezaobíde žiadny bufet pri Balatone, je langoš. Langoš sú v podstate cestoviny vyprážané na oleji. Podáva sa s rôznymi prílohami, ktoré sú obmedzené len chuťou. Najčastejšie sa konzumuje s cesnakom, kyslou smotanou, syrom a soľou. Niektorí tvrdia, že toto jedlo sa objavilo počas tureckej invázie, zatiaľ čo iní hovoria, že ho mali radi Rimania.
Rybacia polievka
Podobne ako guláš, aj rybacia polievka je pravou maďarskou špecialitou, ktorá by sa mala pripravovať v kotlíku, aby mala skutočnú chuť. Polievka môže obsahovať rôzne druhy rýb (kapra, sumca, ostrieža alebo šťuku) a, samozrejme, poriadnu dávku červenej papriky, ktorá jej dodá charakteristickú červenú farbu. Od 19. storočia sa pozdĺž rieky Tisa, na oboch stranách Dunaja, na Balatone, na rybích farmách a v meštianskych kuchyniach vyvinuli rôzne tradície prípravy, z ktorých sa Szegedský spôsob varenia rybacej polievky stal jedným z najznámejších.
Plnená kapusta
Plnená kapusta je pravé tradičné maďarské jedlo, ktoré je rozšírené v celej stredovýchodnej Európe. Maďarská verzia sa zvyčajne pripravuje z nakladanej kapusty plnenej ryžou zmiešanou s mletým bravčovým mäsom a ochutenou kyslou smotanou, korením a nevyhnutnou paprikou. Plnená kapusta sa tradične podáva na Vianoce a Veľkú noc, ale je obľúbeným jedlom aj v iných ročných obdobiach.
Trdelník
Špecialitou trdelníka je, že sladké cesto sa pečie na drevenom uhlí do tvaru rožka a potom sa pokrýva rôznymi sladkými polevami. Na skaramelizovaný povrch sa pridáva škorica, vanilkový cukor, kokos, kakao alebo orechové lupienky. Pôvodný trdelník pochádza zo Sedmohradska, odkiaľ sa rozšíril aj k nám.
Nech sa vyberiete kamkoľvek na svete, vždy sa oplatí ochutnať špeciality národnej kuchyne. Predtým, ako sa vydáte na cestu, sa však uistite, že máte správne cestovné poistenie, ktoré vám zabezpečí nezabudnuteľný zážitok!