Pozor na podvodníkov! Klienti boli kontaktovaní ľudmi, ktorí sa falošne vydávajú za zamestnancov spoločnosti AXA. Ďalšie informácie, čo robiť v prípade podozrenia, nájdete tu.
 

​​Prečo je tam Michelinská hviezda


Počuli ste už o reštaurácii Michelin? A o kuchároch ocenených Michelinskou hviezdou? V čom spočíva toto uznanie? Koľko hviezd môžete nazbierať a čo to má spoločné so šoférovaním?

Preco-je-tam-Michelinska-hviezda-(1).jpg

História michelinskej hviezdy 

V roku 1891 Edouard a André Michelin vynašli snímateľnú pneumatiku. S cieľom spopularizovať tento produkt začali bezplatne distribuovať mapy, ktoré ukazovali hlavné cesty okolo Paríža a vynikajúce reštaurácie a hotely vedľa nich, čo viedlo k zrodu sprievodcu Michelin, ktorý sa ukázal ako veľmi užitočný. Priebežne sa rozširuje a predchádzajúce skúsenosti sú už zahrnuté v novších vydaniach. Dnes je všade známy ako reštauračný sprievodca, ktorý pokrýva celý svet a je nevyhnutnosťou pre tých, ktorí hľadajú gastronomické špeciality. Jednohviezdičkové reštaurácie sú príjemnými obchádzkami, dvojhviezdičkové reštaurácie stoja za dlhšiu obchádzku a trojhviezdičkové reštaurácie sa dokonca odporúčajú ako samostatný cieľ cesty. 

Kto môže dostať michelinskú hviezdu?

Je dôležité poznamenať, že hviezdička je udelená reštaurácii a nie šéfkuchárovi! Presnejšie povedané, michelinský šéfkuchár môže dostať hviezdu, avšak celé uznanie patrí reštaurácii. Ak kuchár z reštaurácie odíde, necháva hviezdu v nej. Bez ohľadu na to mu patrí zásluha a všetci to vedia. Reštaurácie Gordona Ramsayho získali spolu 16 michelinských hviezdičiek, najvyššie tri hviezdičky si vyslúžil aj Alain Ducasse so svojimi dvoma. 

Konkurent 

Konkurentom Michelinu je sprievodca Gault Millau. Vytvorili ho kritici potravín Henri Gault a Christian Milau v roku 1965 podľa sprievodcu Michelin. Ide o mimoriadne prísny systém, ktorý hodnotí reštaurácie medzi 10 a 20 bodmi. Aj tu sa berie do úvahy veľa faktorov, no osobitný dôraz sa kladie na kvalitu a čistotu surovín. Certifikáciu označuje kuchárska čiapka, v čiernej farbe ako znak tradičnej francúzskej kuchyne a v červenej farbe ako znak inovatívnej kuchyne. Najvyššie hodnotenie 20 bodov a tiež štyri kuchárske čiapky si zatiaľ vyslúžil jediný šéfkuchár, reštaurácia Marca Veyrata, Megeve, v roku 2004. 

Kým sa však vydáme na návštevu najbližšej michelinskej reštaurácie, nezabudnime na cestovanie poistenie, ktoré je pri cestovaní nevyhnutné!