Francúzska kuchyňa je svetoznáma. Croissanty a bagety sú dostupné takmer všade a sú veľmi obľúbeným pečivom. V našom článku predstavujeme dvojicu francúzskych jedál, ktoré sú minimálne rovnako ikonické, no možno menej známe. Ak si chcete počas dovolenky dopriať tradičné francúzske chute, hľadajte ich v jedálnom lístku!
Mäsové jedlá
Je ťažké rozhodnúť sa, ktoré mäsové jedlo francúzskej kuchyne vyzdvihnúť, no podľa nás je jednoznačná voľba cassoulet. Je to v podstate jedlo vyrobené z fazule, z klobásy alebo kuracieho mäsa. Jedlo sa varí pomaly, v dvoch až troch fázach, niekoľko hodín a výsledok je naozaj chutný a sýty. K tradičným mäsitým jedlám patrí aj coq au vin, čo je skôr kurací prívarok s vínom. Boeuf bourguignon je pomaly varené hovädzie jedlo. Bouillabaisse je rybí guláš z oblasti Marseille. Tiež, nemôžeme nespomenúť delikátne francúzske slimáky.
Vegetariánske jedlá
Je málo európskych jedál, ktoré neobsahujú mäso. Ratatouille je úplne bez mäsa! Francúzske lečo často obsahuje baklažán, cuketu, papriku, cibuľu a cesnak. Ikonický sa stal aj vzhľad hotového jedla vďaka zelenine nakrájanej na krúžky a úhľadne naskladanej na seba.
Dezerty
Najznámejší dezert pochádzajúci z Francúzska je jednoznačne makronka. Ide o ľahkú sladkosť vyrobenú z mandľovej múky, ktorá má všetky farby dúhy. Tarte tatin sa najviac podobá jablkovému koláču, no Francúzi tomu dali šmrnc, pretože sa pečie obrátene. Náplň z jablka a cukru sa takto skaramelizuje, vďaka čomu je chuť a zážitok úplne odlišný od jablkového koláča, ktorý máme radi aj my.
Skôr než vyrazíte za fascinujúcimi chuťami francúzskej gastronómie, určite si vyberte si správne cestovné poistenie.