Thajsko je domovom najkrajších pláží v juhovýchodnej Ázii, ak nie na svete. Keď k tomu pripočítate miestnu božskú gastronómiu, rozsiahle džungle a neustále sa usmievajúcich obyvateľov, pochopíte, že táto krajina patrí medzi tie jedinečné. Pre tých, ktorí túžia po oddychu na pobreží a snívajú o pobyte na tých najkrajších plážach, Thajsko ponúka nekonečné možnosti.
Thajská kuchyňa
Úžasná rozmanitosť thajskej kuchyne robí z Thajska jednu z najlákavejších krajín pre turistov na svete. Thajská kuchyňa zahŕňa pokrmy zo štyroch odlišných oblastí: centrálnej nížiny, severu, severovýchodu a juhu. Jednotným prvkom, ktorý všetky kuchyne spája, je spôsob akým s apoužíva korenie a kyslé, sladké a slané príchute, aby vznikla výrazná a vyrovnaná chuť. Medzi kľúčové ingrediencie patrí všade prítomné chilli, ktoré sa používa pre dodanie ohnivej pikantnosti skoro v každom jedle. Limetková šťava a tamarind sú strojcami kyslej chuti, zatiaľ čo o sladkosť sa často postará palmový cukor. Slanosť vzniká pridaním rybacej omáčky, tiež známej ako Nam Pla, krevetovej pasty Kapi, alebo pre severovýchod typickou fermentovanou rybou nazývanou Pla Ra. Thajskú lásku k spoločnému jedlu možno snáď najlepšie ukázať na bežnom pozdrave „Kin Khao Reu Yang“, ktorý možno voľne preložiť ako „Už si jedol?“ a je thajským ekvivalentom pre slovenskú frázu „Ako sa máš?“.
Severovýchodná oblasť Thajska, alebo aj Isan, je známa svojim grilovaným mäsom, lepkavou ryžou, silno fermentovanými šalátmi a vrchovato naloženými taniermi plnými čerstvej zeleniny a byliniek. Na severnej oblasti si zamilujete výborné Khao Soi (nudle na kari), ktoré sú zložené z červenožltého vývaru z kokosu a kari, v spojení s chrumkavými rezancami so šťavnatým mäsom z kuracích stehien. Južná kuchyňa pozostáva predovšetkým z morských plodov a mäsa, pre dochutenie používa množstvo citrónovej trávy a listy kafrovej limetky. Medzi významné delikatesy patrí Kaeng Tai Pla (kari z fermentovaných rýb), Kaeng Som Pla (ostrá a nakyslá rybacia polievka) a Kua Kling (kari z nasucho smaženého mäsa). Kuchyne z oblasti centrálnej nížiny sú pravdepodobne to, čo by návštevníci označili ako "thajské jedlo", pretože sem spadajú dobre známe pokrmy ako napríklad Phat Thai, alebo kari pasty zahŕňajúce kľúčové ingrediencie ako chilli, cesnak, galangal, citronovú trávu a krevetovú pastu.
Pred odletom si však nezabudnite uzavrieť príslušné cestovné poistenie!