Jazero Neusiedler


Neziderské jazero je najväčšie bezodtokové jazero v strednej Európe. Nachádza na hranici medzi Rakúskom a Maďarskom asi 60 km od Bratislavy. Jazero a jeho okolie je obľúbeným miestom najmä pre ľudí, ktorí hľadajú oddych, vodné športy, cykloturistiku či vinárstvo.

Jazero-Neusiedler-(1).jpegJazero je súčasťou Národného parku Neusiedler see – Seewinkel na rakúskej strane a Národného parku Fertő-Hanság na maďarskej strane. Oba parky sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 2001 ako Kultúrna krajina Fertő/Neusiedlersee. 

Od vodných športov po kultúrne pamiatky

Jazero Neusiedler see je ideálne miesto pre milovníkov prírody, kultúry a športu. V okolí jazera sa nachádza množstvo zaujímavých miest a aktivít, ktoré ponúkajú niečo pre každého.

Pre tých, ktorí majú radi turistiku a cykloturistiku, je jazero Neusiedler see obklopené sieťou značených chodníkov a cyklotrás. Tieto trasy vedú cez malebné vinice, slaniská, trstinové porasty a historické mestá a dediny, ktoré jednoducho musíte vidieť. 

Pre tých, ktorí majú radi vodné športy, je jazero Neusiedler see rajom pre windsurfing, jachtovanie, plachtenie a rybolov.

Regionálna kuchyňa a miestne špeciality

Táto oblasť je známa nielen svojou prírodnou krásou a kultúrnym dedičstvom, ale aj svojou bohatou a rozmanitou kuchyňou. V regióne sa pestujú a spracovávajú rôzne druhy ovocia, zeleniny, bylín a obilnín, z ktorých sa pripravujú chutné jedlá a sladkosti.

Medzi typické špeciality patrí napríklad halászlé – rybacia polievka s paprikou a cibuľou, langos – vyprážaný s cesnakom, syrom alebo džemom, lecsó – dusená zmes paradajok, papriky a cibule, gulyás – hustá polievka z hovädzieho mäsa, zemiakov a korenia alebo pörkölt – dusené mäso s omáčkou z cibule a papriky. Rovnako odporúčame ochutnať a dopriať si aj z miestnych sladkostí. 

Okrem týchto jedál sa v oblasti Neziderského jazera vyrábajú aj vynikajúce vína, najmä biele a sladké.