Pozor na podvodníkov! Klienti boli kontaktovaní ľudmi, ktorí sa falošne vydávajú za zamestnancov spoločnosti AXA. Ďalšie informácie, čo robiť v prípade podozrenia, nájdete tu.

Gastrovýlety v Japonsku


Zdanlivo vzdialená japonská kultúra čoraz viac preniká do nášho každodenného života. Rastie počet fanúšikov anime a mangy, ale obľúbené sú aj prvky gastronómie. Japonská kuchyňa však presahuje rámec ryže a sushi, takže sa určite oplatí prísť do tejto ostrovnej krajiny špeciálne preto, aby ste spoznali umenie varenia.

Obsah obrázku jídlo, nádobí, Kuchyně, Podnos/talíř

Popis byl vytvořen automaticky

História

V japonskej kultúre hrá gastronómia významnú úlohu, možno je vhodnejšie hovoriť o kulinárskom umení, pretože príprava jedla sa považuje za samostatnú formu umenia. V priebehu histórie preberali prvky z gastronómie mnohých iných krajín, ale vždy na svoj obraz. Napríklad v stredoveku bol na ostrovoch veľký hladomor a pri hľadaní riešenia prišli do Kathaja, kde objavili sóju ako náhradu mäsa a rýb. Z Číny prišla aj láska k ryži, ktorej pestovanie sa dostalo na úplne novú úroveň. Bolo to potrebné kvôli nedostatku pôdy vhodnej na pestovanie ryže kvôli vysokým horám. Podobným "nováčikom" je aj hovädzí dobytok, ktorý sa spočiatku považoval za príliš zbožný na konzumáciu. Nakoniec sa pomaly dostalo na jedálny lístok a dnes je japonské hovädzie mäso kobe jednou z najznámejších gastronomických špecialít.

Pouliční predajcovia

Ako turista môžete objaviť pravú japonskú kuchyňu na ulici. Jedlo sa v celej krajine podáva s veľmi vysokými hygienickými a estetickými štandardmi, takže pri stánkoch pouličných predajcov môžete pokojne hladovať.

Nápoje

Pred večerou je nevyhnutné dať si aspoň náprstok saké alebo ryžovej pálenky. Silná je však aj kultúra čaju, ktorý sa konzumuje pri všetkých príležitostiach. Tento nápoj je taký obľúbený, že sa v mnohých reštauráciách ponúka zadarmo.

Najdôležitejšie jedlo

Najdôležitejším jedlom v Japonsku je jednoznačne večera. Raňajky a obed sú zvyčajne rýchle a jednoduché, zatiaľ čo večera je takmer samostatný rituál. Namiesto hlavného chodu sa mnoho menších jedál konzumuje kľačiac pri nízkom stole alebo sediac na zemi.

Servírovanie

Nesmieme zabudnúť na kultúru servírovania. V japončine sa to nazýva "vosou", čo v preklade znamená "pekne sa obliecť". Niet teda divu, že sa kladie osobitný dôraz na estetickú prezentáciu jedla.

Pred cestou si však nezabudnite uzatvoriť cestovné poistenie!