Pozor na podvodníkov! Klienti boli kontaktovaní ľudmi, ktorí sa falošne vydávajú za zamestnancov spoločnosti AXA. Ďalšie informácie, čo robiť v prípade podozrenia, nájdete tu.
 

​Charakteristika balkánskej kuchyne


O ľuďoch na Balkáne je známe, že život je o jednoduchých radostiach. V ich prípade tieto radosti zvyčajne zahŕňajú veľa grilovaného mäsa a nevyčerpateľnú zásobu šalátov, ktoré sa zapíjajú niekoľkými pohármi raki! Samozrejme, tento vzorec nie je taký jednoduchý; balkánska kuchyňa je oveľa zložitejšia a zaujímavejšia.

Charakteristika-balkanskej-kuchyne-(1).jpegBalkánska kuchyňa je založená na stáročiach starých receptoch, ktoré sa v priebehu rokov neustále upravovali a aktualizovali. Balkánska kuchyňa je taviacim kotlom rôznych kultúr a vplyvov, hoci je tu nepochybne veľký turecký vplyv, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na to, že 500 rokov bola známa ako súčasť Osmanskej ríše. Typické mäsité a aromatické jedlá a záľuba v hojnom používaní korenín sú okrem iného dedičstvom osmanskej kuchyne. Balkánska kuchyňa sa zvyčajne skladá z tradičných kuchýň Grécka, Perzie, arabských krajín a Turecka, ako aj z jedinečnosti samotného balkánskeho regiónu.

Na prípravu pravých balkánskych jedál existujú rôzne spôsoby varenia, ale jeden z nich je veľmi obľúbený: varením mäsa "pod zvonom" (t. j. pod pokrievkou) sa získa to najchutnejšie mäso, aké môžete ochutnať. Mäso a ostatné prísady sa prikryjú terakotovým hrncom a na vrch sa položia horúce uhlíky, ktoré sa varia pri najvyššej možnej teplote, čím vznikne šťavnatý a chutný mäsový pokrm.

V tejto oblasti existuje mnoho špecialít, napríklad obľúbená je plnka z oddelenej zeleniny s mäsom a inými prísadami, metóda, ktorá je veľmi populárna na Balkáne. Medzi plnenými špecialitami treba spomenúť aj sarmu. Plnené kapustové alebo hroznové listy sú zimným pokrmom obľúbeným na celom Balkáne a vyznačujú sa tým, že čím dlhšie sa varia, tým majú lepšiu chuť. Ďalšou obľúbenou špecialitou sú plnené papriky, najmä v októbri.

Samozrejme, nesmú chýbať ani morské plody, najmä v Chorvátsku, Čiernej Hore alebo Grécku. Existuje mnoho druhov rýb, ktoré môžete ochutnať grilované, vyprážané, varené alebo dokonca marinované v soli, ale rovnako obľúbené sú v pobrežnej balkánskej kuchyni aj kalamáre, mušle a krevety.

Bez ohľadu na dennú dobu a príležitosť sa na stole vždy objaví anízový likér alebo ovocná pálenka raki alebo rakija, pretože tento skvelý aperitív je neoddeliteľnou súčasťou kulinárskej identity tohto regiónu!

Objavme na našej dovolenke chutné jedlá Balkánu, ale nezabudnite si pred cestou uzatvoriť cestovné poistenie!

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']
[Error loading the WebPart 'AA_StructuredData_Article' of type 'AA-StructuredData-Article']